Årets roligaste veckor har inletts. Ryssland knockade direkt och i afton har vi ett nordiskt derby

Hej och bra fredag, allesammans!

Sista dagen i november månad och ...

Handbollsfesten i Frankrike inleddes igår (läs torsdag).

Det franska laget kanske inte håller med mig om att det blev en fest.

Nej, det blev istället en funderare över vad som hände.

Rysslands försvarsspel var riktigt vasst.

UH26491_32203_5c0066e8d8jpg

Nu är Handbollsbloggen.nu igång och två profiler med en vass penna har gjort sitt.

Läs här nedan vad Kjell E Larsson och Magnus Dehlin funderar.

Vi missar inte kvällens möte mellan Sverige-Danmark, avkast kl: 21.00...

Kjell E Larssons EM-funderingar;

EM i handboll för damer.

Vilken höjdare!

Då tänder jag till.

Det finns inget roligare och mer spännande än ett internationellt mästerskap i denna sport.

Det blir ju inte mindre intressant, när Sverige väntas vara med och konkurrera om medaljerna.

Även våra nordiska grannar Norge (titelförsvarare) och Danmark (fyra senast) tillhör toppskiktet.

Och det blir tajtare och tajtare för varje mästerskap.

Det skiljer inte så mycket i kapacitet mellan de tio främsta lagen.

Jag ser framför mig många matcher som kommer att sluta med uddamålsvinst eller oavgjort innan slutsegraren koras i Paris den 16 december.

Så här ser grupperna ut:

Grupp A: Sverige, Danmark, Serbien och Polen.

Grupp B: Frankrike, Montenegro, Ryssland och Slovenien.

Grupp C: Ungern, Nederländerna, Spanien och Kroatien.

Grupp D: Norge, Rumänien, Tyskland och Tjeckien.

Sverige har hamnat i en mycket oviss grupp. Det ska kunna bli seger mot Polen, men i de två andra matcherna är utgången oviss. Serbien är ingen favoritmotståndare och har enligt mitt sätt att se det en av världens mest spelintelligenta lirare i Andrea Lekic.

Sverige, Danmark och Serbien går vidare från grupp A och hamnar sedan i en mellanrunda med Frankrike, Montenegro och Ryssland.

Nederländerna, Spanien och Ungern går till mellanrundan från Grupp C och möter där Norge, Rumänien och Tyskland.

Jag håller de franska världsmästarna som huvudfavoriter.

Hemmanationen Frankrike vinner, Nederländerna blir tvåa, titelförsvararen Norge trea och Serbien fyra.

Sverige, Ryssland, Rumänien och Montenegro är med och sniffar på en medaljmatch.

Den svenske förbundskaptenen Henrik Signell blir mer och mer varm i den internationella kostymen och har ett lag med både rutinerade och unga, äregiriga spelare.

Fjärdeplatsen i VM för ett år sedan har förhoppningsvis givit ökat självförtroende. En del skador oroar dock. Lagets mest ansedda spelare, Isabelle Gulldén, har dragit med en fotskada, målvakten Johanna Bundsen har besvärats av en hjärnskakning och bästa distansskytten, Johanna Westberg,  lämnade för någon vecka sedanEM-truppen av personliga skäl.

Jag hoppas ”Bella” och Johanna Bundsen blir helt återställda. De behöver spela på topp för att Sverige ska kunna vara med och kämpa om de främsta platserna. Detsamma gäller Jamina Roberts. Jag hoppas också att Hanna Blomstrand, Anna Lagerquist, Daniella Gustin och Olivia Mellegård fortsätter att utvecklas och att mästerskapsdebutanten Mikaela Mässings tunga distansskytte ska fira triumfer.

Flera lag saknar tongivande spelare som kommer att sänka den totala kapaciteten. Norge får klara sig utan notoriske målskytten Nora Mörk och tilltänkta ersättaren Amanda Kurtovic plus att det är frågetecken för spelföraren Stine Bredal Oftedal och hennes lårskada. I Danmark sätts frågetecken för spelföraren Stine Jörgensen. Hinner hon ikapp efter sin skada? I Nederländerna saknas de båda mittsexorna Yvette Broch och Danick Snelder som båda har slutat. VM-trean har dock kanske turneringens bästa offensiv med vassa spelare som Nycke Groot, Estvana Pohlman och Lois Abbingh.

Hemmanationen Frankrike kommer med alla sina bästa spelarna: bland andra de rutinerade niometersspelarna Allison Pineau och Alexandra Lacrabere, världsmålvakten Amadine Leynaud och vänstersexan Siraba Dembele.

Fredagskvällens svenska premiär mot Danmark lär bli en riktig nagelbitare – som ett riktigt derby.

En svensk seger där och vägen ligger öppen…

UH26943_32220_5c0066ea33jpg  

Magnus Dehlins EM-funderingar

EM...
Ovisst ändå. Känner att Norge K-A-N vara försvagade den här gången och i kraft av hemmaplan tänker jag att Frankrike blir starka i slutspelet. EM brukar vara skrällarnas turnering men jag hittar inte riktigt den där stora skrällen som ska slå igenom så jag kör logiskt den här gången. Sverige blir 5-8 nånstans men vi tar det från början


Grupp A vinner ändå Danmark... Sverige och Serbien går med därifrån men ingen av dessa når semifinal utan från grupp B går Frankrike och Ryssland klart vidare. Johanssons SvartaBerg snubblar vidare som trea ur en supertuff grupp. På den här halvan når Frankrike och Ryssland semifinalen i år. Sverige kommer kanske till match om 5-6 plats men annars slutar man 7-8 någonstans


Grupp C är hysterisk men jag säger att Nederländerna vinner när man spelar i grannlandet och att Spanien går med... Kan Ungern missa slutspel? eller Kroatien? Hur som helst så blir det slutligen enbart Nederländerna som har med semifinal att göra. I Grupp D går Norge vidare såklart - förlorar väl någon match i gruppspelet sin vana trogen och blir 2:a i första gruppspel. Rumänien och Tyskland medföljer men Norge och Nederländerna blir 1-2 i mellanrundan och når semifinalen.


Nederländerna blir utan medalj den här gången - Brons till Ryssland och finalmatchen vinner hemmanationen mot Norge. Det är dags för det och normalt går närliggande länder bäst så jag tror på de här lagen.


Sverige känns hoppfullt men darrigt. Hur ser målvaktssidan ut om det blir problem för Bundsen? Hur bra är vi om Bella inte kan spela på topp? Jag hoppas på skrällar och att vi överpresterar såklart men jag är rädd att vi hamnar i ett läge där vi kör fast och gör två dåliga matcher och inte räcker till i ytterligare någon så vi hamnar lite i skymundan i mellanrundan. Jag hoppas att jag har fel men...

  A3_2DEC_damerjpg

Robban Z;s EM-funderingar.

Ja, vi fick uppleva en rolig start på detta mästerskap.

Hemmanationen fick sig en försvarslektion av Ryssland.

Frankrike är bra men igår kväll räckte inte spelet i 60 minuter.

Ryssland är bra och blir farligare under dessa EM-veckor.

Sverige då?

Hoppfullt och det finns kunskap men hur långt räcker det?

Har väldigt svårt att sia hur det kommer att gå.

Det kan bli både och…

Det blir tight i kväll.

Dessa danskor kan överraska men blågult lär inte stå och titta på.

Nej, det blir ett klassiskt nordiskt derby, mycket kamp.

Nu kör vi!

Jag har Norge som mina stora favoriter. Det är två år sedan jag fanns med i det norska omklädningsrummet (jag var lagvärd) och dessa positiva minnen kommer nu tillbaka.

Fixar Norge ett nytt EM-guld?

Ja, jag tror det. Heja Thorir Mia och Mats – dessa mycket skickliga ledare på den norska bänken.

 

 RZ kepsJPG