Björn "Kaka" Kardell tycker till om VM

VM i Japan kommer kräva en hel del uppfinningsrikedom och sneglande ner i telefoner eller dubbla fönster på datorn då matcherna spelas tidigt på dagarna. Det gäller åtminstone måndag-fredag för oss som jobbar dagtid.
Flera stora stjärnor från tidigare mästerskap är skadade, gravida eller har slutat så vi kommer få stifta bekantskap med flera nya spelare även i den svenska laget. Av de stora elefanterna är kanske Norge allra hårdast drabbat, men där verkar det finnas en outsinlig källa att hämta handbollsspelare ur. I skrivande stund har Norge precis besegrat Sverige i genrepet med 25-32.
Sverige då? Det kommer bli många matcher för Sverige tror jag då vi fått en väldigt bra lottning, vilket jag återkommer till.HEAT_Logo_byline_Svart_160x100_UtanWWWpng

Som väl bloggens läsare vet så är det fyra grupper med sex lag i varje grupp där de tre första går vidare till huvudrundan och de övriga får spela Presidents Cup om platserna 13-24. Från huvudrundan som kommer vara två grupper med sex lag vardera kommer de två bästa i varje grupp gå till semifinal, treorna och fyrorna spelar matcher om placeringarna 5-8 och övriga fördelas på platserna 9-12.
Grupp A
Här kommer Norge och Holland lätt gå vidare och den tredje platsen kommer Serbien utan storstjärnan Lekic slåss mycket hårt för. Det charmiga Angola och snabba Kuba hamnar på efterkälken är jag rädd men Slovenien ska inte räknas bort. Ana Gros har skjutit sönder många försvar i sina dagar.
Grupp B
Kanske den mest svårtippade gruppen där egentligen bara Frankrike som segrade i för-OS i Japan har kapacitet att känna sig helt säkra på huvudrundan och Australien kan rikta in sig på Presidents Cup. Ett Australien där den omskrivna transpersonen Hannah Mouncey inte är uttagen i truppen. Våra kära rödvita grannar Danmark har spelarkapitalet att gå vidare men har de nerverna i styr? Är det nu Tyskland ska lyfta? Kommer Sydkorea lyckas springa sönder sina motståndare och hur går det för Brasilien. Brasilien som väl har den mest ojämna truppen där det är längst spännvidd i kvaliteten mellan bra och mindre bra spelare. Det vore kul med mer än ett utomeuropeiskt lag vidare till huvudrundan. (se grupp D)
Grupp C
Gruppen som Sverige kommer ställas mot i mellanrundan där tre lag från Östeuropa fightas med Spanien om platserna till mellanrundan. Rumänien utan fyra dopingavstängda spelare men med svensk förbundskapten och världens bästa spelare Christina Neagu kommer säkert vara en av de tre men får svårare i huvudrundan. Per Johanssons Montenegro kommer med teknik och lagmoral ta en av platserna sen är frågan om hur mycket Carmen Martin kommer saknas i det spanska laget. En karaktärsspelare och ryggrad i laget. Jag tror de räcker till den här gången och Ungern (överraskande sett till världsranking) får hänga med Kazakstan och Senegal till Presidents Cup. Ska för övrigt bli kul att se om Senegal har några oslipade diamanter.
Grupp D
 Sveriges grupp där huvudpersonerna är Isabelle Gulldén,vår svenska fixstjärna samt den eleganta och explosiva Anna Vyakhireva. Handbollens Messi.Med en annan favorit i laget, Anna Sen kommer de vinna gruppen med Sverige som tvåa och här kommer det garanterat bli ett utomeuropeiskt lag vidare till huvudrundan. Japan lär knipa platsen även om Kina spelade bra i träningsmatchen mot Aker Topphandball i veckan. DR Kongo kommer säkert göra en del roligt på banan men får svårt att knipa poäng.

MrstaDiamanten_logotypjpgHur ska man tänka om Sverige då? Om vi börjar bakifrån så har vi Filippa Idéhn längst bak som bara blir bättre ju större utmaningen är. I Sabina Jacobsens frånvaro är ingen uttalad försvarsspelare med i truppen, men med Linn Blohms och Johanna Forsbergs hysteriska anfallsform kanske det är rollen bakåt som Anna Lagerquist får det här mästerskapet? I övrigt har vi det bra ställt på vänstersidan och hoppas Bella matchas så att hon kan prestera när det behövs. På högersidan är det lite tunnare. Hanna Blomstrand och Nathalie Hagman vet vi att de kan prestera men bakom dem ser det tunnare ut med bl.a. en högerhänt 9-meters uttagen. Brist på vänsterhänta nior börjar bli en klassiker. Sverige är dock alltid Sverige och kan med sitt effektiva spel vinna mot de allra flesta om våra toppspelare levererar samtidigt. Med tanke på att vi lottas mot grupp C har vi en realistisk chans på semifinal, antingen det eller match om 5-6 blir mitt tips.
Alla i Norge tror att de vinner trots frånvaro av bl.a. Mörk och Kristiansen, men å andra sidan fick de som bonus med Löke och Herrem. Jag tror som norskarna att Norge vinner om inte deras målvakter kollapsar.
Det kommer bli ett jämnt, tufft och roligt mästerskap så nu är det bara att planera om jobbkalendern så att det inte är alltför viktiga arbetsuppgifter som ska utföras när Sverige spelar.


****
På lördag (läs i morgon)  inleds VM för de blågula tjejerna.
Det kommer att bli en bra start, det är jag (RZ) övertygad om. Kongo, kommer aldrig kunna ge Blågult en match, ska vi gissa att matchen slutar 33-19?
Avkast svensk tid kl. 12.30.


Vi hörs!
Robban Z


RZ kepsJPG