Björn Kardells tankar och funderar, "Frankrike kan vinna VM-guld"

Bragden i Kairo 1999 med ett Svenskt VM-guld och 21 år sedan.

Vad tror du att vi kan förvänta oss på Sverige inför kommande VM? Ett nytt VM-guld, ett misslyckat mästerskap eller?

-VM i Egypten ger ju sköna vibbar, men förberedelserna för den svenska truppen har varit ganska osköna med avhopp, skador, Covid, inställt kval och ny förbundskapten med lång förberedelsetid men inga sammankomster med truppen. Det vi kan förvänta oss av Sverige är att vi går vidare från gruppen och trots alla farthinder som varit faktiskt också har en god chans att gå vidare från Main Round på grund av dåligt motstånd från grupp H.

I kvartsfinal kan vi räkna med att möta Kroater eller Danskar och vinst där vore en bragd men mitt tips är att där tar det slut för svensk del.

Ny förbundskapten i norrmannen Glenn Solberg. Dina förväntningar på honom och vad tror du att vi kommer att få för svenskt spel under mästerskapet?

Den internationella utvecklingen teknisk och taktisk gå i rask fart i hela världen. Vad tror du att vi eventuellt kommer att få se för typ av handboll i detta mästerskap?

-Glenn S har ju varit väldigt tydlig med att vilja ha tvåvägsspelare på banan och om det ska bli handboll i världsklass behöver laget vara äckligt disciplinerat, taktiskt samspelt och ha en attityd utöver det som man normalt ser i svenska lag. Särskilt om man som Sverige, i detta mästerskap, inte har världsklasspelare på flertalet positioner.  

Det som är kul med handbollsmästerskap är att landslag kan göra mer än förväntat, och att de kan göra det på olika sätt. Vi har sett Portugal och Ungern senast som "överpresterade" genom att spela lite annorlunda. Det brukar ju ta tid att spela ihop sig eller kräva världsstjärnor som spelar på topp, men man kan ju alltid göra som Kroatiens damer gjorde i damernas EM.

Men vilken handboll kommer vi få se? En sak är säker, vi kommer få se mycket mål i gruppspelen eftersom det är många blåbär på plats, men i slutändan kommer vi se de stora nationerna mala på precis som vi sett dem spela de senaste åren. Vid detta mästerskap tror jag inte att de stora ändrat sitt spel särskilt mycket.

 HEAT_Logo_byline_Svart_160x100_UtanWWWpng

Svenska spelare som du har stora förhoppningar på under mästerskapet? 

-Jag hoppas att Felix Claar kan få speltid och visa upp vilken duktig och effektiv allroundspelare han är. Där kan vi få ett internationellt genombrott!

Jag hoppas våra stjärnor Pallicka, Gotte och Wanne visar vägen. De måste lyckas för att mitt tips ska hålla.

Om nu inte Sverige vinner VM-guld, vilka nationer tror du har förmågan att vinna VM-guld och just din VM-guld favorit?

-Blev mycket imponerad av de franska spelarna under Final 4 så de är mina favoriter. Sander Sagosen må vara världens bästa spelare och Mikkel är Mikkel men det franska laget med revanschlusta kommer bli svårslaget.

 Hlsinglands_Sparbankjpg