EM-semifinaaaaaaaaaal ikväll, SWE mot DANSKJÄVLAR. LUGI hade inga problem och Kungälvs plats till SHE är inte långt borta

Inte många timmar kvar nu.

Handbollsfest i EM-staden Zagreb och ett av de fyra EM-semifinallagen är Sverige.

Ja, du läser helt rätt.

Tillbaka nu i toppen efter flera år utanför medaljsnacket är numera Svensk herrhandboll.

Många röster har hörts och det har kritiseras om tävlingssystemet med bland annat spelformen i mellanrundan.

Jag är av den uppfattningen att jag tycker om upplägget och vi ska känna till att i alla mästerskap handlar det mycket om att ha ”marginaler på rätt sida!

MrstaDiamanten_logotypjpg

Nu är det Danmark som gäller kl: 20.30 ikväll och det är, enligt mig 60/40-läge och fördel Danmark.

Danmark är regerande olympiska mästare!

Det här läget passar de blågula svenska spelarna perfekt.

Vilken häftig utmaning för Sverige! Wow…

Allt att vinna och ingenting att förlora.

Nu vore det perfekt om alla lagdelar faller på plats och avgörs ordinarie speltid. Jag vill inte se någon förlängning. Jag tror inte hjärtat pallar.

Kjell E Larsson tankar inför fredagens handbollskväll;

Sverige-Danmark i den ena EM-semifinalen, Spanien-Frankrike i den andra.

Det är nog inte de fyra bästa lagen som gör om medaljerna i årets mästerskap.

Frankrike och Danmark har visat klass, men sedan?

Sverige hade ett makalöst flyt i den sista omgången i mellanrundan, besegrades med 25-28 av Norge och fick sedan se Frankrike slå hemmafavoriterna Kroatien med 30-27.

Det handlade bara om ett måls marginal för att gå vidare.

Det är invecklad matematik – men raffinerat på sitt sätt. Ändå tycker jag att kvartsfinalspel är det mest logiska. Det behöver inte vara svårare än så.

Blågult har hittills vunnit tre matcher och förlorat lika många, dessutom förlorat den sjätte matchen mot Norge och är ändå klart för semifinal.

Jag tycker inte Sverige har imponerat förutom i matchen mot Kroatien (35-31). Målvaktsspelet har varit starkt och försvarsspelet hyggligt, medan framförallt stora brister i den offensiva delen, halvdant kontringsspel, men framförallt ängsligt spel på niometer och svaga avslutare på sex meter, inte minst på kanterna. Blågult har inte heller några säkra straffläggare (Niklas Ekberg och Jerry Tollbring).Bäst mot Norge var spelföraren Jim Gottfridsson – alltid något. Lugnast av alla: förbundskapten Kristjan Andresson.

Handball Goalkeeper Coaching Vanja Radic in Stockholm_May 2018_Promo posterjpg

Norge hade en imponerande målvakt i Torbjörn Bergerud (över 20 räddningar) och ett oerhört snabbt och varierat anfallsspel, men det räckte inte ändå – laget fick packa och åka hem med en 7:e plats som facit.

Frankrike har hittills inte tappat en poäng i EM – sex raka segrar.

Det är imponerande.

Laget kunde i matchen mot Kroatien låta stjärnan Nicola Karabatic vila stora delar av den andra halvleken och ändå vinna klart. Bredden är stor. Mot Kroatien klev Kentin Mahe och Nedim Remli fram med avgörande insatser.

För mig är Frankrike en solklar favorit till EM-guldet och bör ganska enkelt slå tillbaka Spanien i den ena semifinalen. Spanien spelade uselt mot Slovenien (26-31) för några dagar sedan, men tog sig samman i den avgörande matchen mot Tyskland (31-27).

Danmark är nästan lika stor favorit mot Sverige i den andra semifinalen med Mikkel Hansen och Rasmus Lague på niometer och mästerskapets bästa kantspelare i Lasse Svan, Hans Lindberg och Casper U Mortensen. Det blir något att bita i.

Frankrike-Danmark i EM-final – ganska logiskt, och med Le Bleu som favorit.

Sverige kan ta bronsmedaljen i mötet med Spanien.

Vackert så med tanke på insatsen.

****

Klapp klapp Sknela 160x150mm allmn EL kurvorjpg

Det spelades ett par nationella matcher igår, bland annat i SHE-ligan.

Rätt väntat att Sävehof skulle besegra Skövde HF på bortaplan.

Skövde HF-Sävehof

20–27 (13–15)

Mål, Skövde: Fatos Kücükyildiz 7, Tilda Olsson 5, Julia Ehn 3, Elisabeth Collado 2, Nora Jakobsson van Stam 1, Linnéa Efraimsson, Johanna Flygelholm.

Mål, Sävehof: Ida Odén 4, Julia Eriksson 4, Olivia Mellegård 4, Johanna Ahlm 4, Linnea Pettersson 3, Thess Krönell 3, Joanna Lindvall Haggren 3, Johanna Forsberg, Amelia Lundbäck.

Utvisningar, Skövde: 3x2 min. Sävehof: 5x2 min.

Domare: Michael Holm, Mattias Fält.

Publik: 585

****

I damallsvenskan segrade Kungälvs HK på bortaplan Bjurslätt/Torslanda, 15 bollar upp (35-20) och den efterlängtade SHE-liga platsen är inte långt borta.

Tyresö Handboll är nu enda hotet som kan krascha drömmen för Kungälvs HK.

****

I Handbollsligan HADE LUGI inga problem med HIF Karlskrona, 27-23 och ett gott intryck svarade sjumålsskytten Otto Lagerquist för.

Otto Lagerquistjpg

För nye tränaren Sebastian Seifert (Karlskrona) blev det ingen bra start.

Jag tror att han har ett hopplöst läge att rädda kvar Karlskrona i högsta ligan. Laget ligger på sista plats just nu. Det är dock bara en poäng upp till OV Helsingborg…

Glöm inte att kika in på Handbollsbloggens Facebook sida och tippa slutresultat i kvällens EM-semifinal.

Ha nu en bra fredag!

Långpromenad och sedan kaffebreak!

Handboll är en levande sport!

Robban Z