Grattis, Nederländerna och grattis Linn Blohm till ett lyckat mästerskapHallå där, alla bloggföljare


Det har gått ett dygn efter att VM i Japan har avslutats.
Alla känslor har lagt sig (nästan) efter den dramatiska finalen.
Grattis, Nederländerna.
Äntligen får nationen kröna sig första VM-guld.
En prestation som jag tror inte många tycker är fel.
Det har bjudits på bra underhållning.
Sporten växer, sporten utvecklas hela tiden, det är inget snack om saken


Bloggens expert under mästerskapet Björn Kardell och Kjell E Larsson har fått analysera mästerskapet, varsågod och ta del här nedan.


Det är snart dags att vässa pennan igen. Vi har ett herr-EM som kommer in på oss efter nyår och det kommer att bli ett förväntningar på det blågula landslaget.
Spännande ska det bli...


Jag är glad att Linn Blohm kom med i VM:s All Star Team plats. Wow, vilket mästerskap Linn har svarat för. Mycket imponerad är jag och jag är säkert inte ensam.


Wow...


38824550-951a-4116-b944-163c74f6c1f0jpgTa hand om dagen!
På torsdag kväll drar damernas SHE i gång igen. Ingen rast och ro här...

//RZ


VM är över, men innan vi börjar nedräkningen mot herrarnas EM i Sverige och Norge OCH Österrike så har jag några reflektioner.Om vi börjar från botten så är det remarkabelt att botten innehöll för all del Ungern men även Frankrike. Ett Frankrike med både rutin, stjärnor, talang och en normalt bra coach. Som tidigare spekulerat så kanske det behövs en ordentlig generationsväxling så att de unga spelarna med sina spetskompetenser får spela ihop sig som lag. För det var mycket desperat och damernas "fria åkning" i gruppspelet. Ungern kommer lära sig spela utan Drottning Görbicz och kommer bli att räkna med i framtiden.
Underpresterade gjorden även våra danska grannar som trots att de har den starkaste ligan i världen och firar stora framgångar på ungdomsnivå inte lyckas med sina damer i seniormästerskap. De har vandrat i medaljskuggans dal nu i närmare 15 år med bara ett brons 2013 som avbrott. Förbundskaptensbyte?
Sverige hamnade kanske någon plats sämre än förväntat, och med tanke på de gånger man spelade bra så luktade det betydligt mer än 7:e plats. Denna placering var dock väldigt lyckosam med tanke på OS och dit måste vi och har vi lärt oss spela övertalsspel (som laget är pinsamt dåliga på) samt blivit mer stabila kan vi hugga på de ädlare placeringarna. Linn Blohm hamnade helt rättvist i All star team, Filippa Idehn slutade högt i statistiken för 9m-räddningar, vi har ett mycket bra mittförsvar och Bella kommer ha högre tempo i OS så det ska bli mycket spännande att se SWE då, också!
Bronsmatchen vanns mycket rättvist av Ryssland vars högersida varit oerhört giftig. Anna V har vi pratat om så mycket, men Managorova, vilken spelare! Nu lyckades Radicevic skrika till sig platsen i All star team, men Managorova i RUS var överlägset bäst på den positionen, frågan är om hon inte var turneringens bästa spelare?  
Norge klarade inte av favorittrycket från hemlandet, de spelare som saknades saknades för mycket och de nya förmådde inte spela med samma tempo som Norge behöver spela med för att vinna. De kommer igen!
Stackars Ainoha Hernandez som hoppade utanför målgårdslinjen men hade armarna innanför linjen i luften och därmed på ett sätt avgjorde finalen. Även om Cabral var den stora syndabocken som tar ett idiotavslut tio sekunder för tidigt. Spanien spelade finurligt och snabbt men kunde inte rå på skyttet från Abbingh och Polman som avgjorde matchen till Hollands favör och vi fick därmed ett nytt land som skrev in sig i världsmästarboken. Hup Hup Holland!


Björn "Kaka" Kardell


EE WorldTravel FB puff 16png

****

Så här slutade VM och vi kan bara gissa och jag (RZ) tror inte att nationer som Danmark, Frankrike, Ungern och Brasilien är särskilt nöjda med insatsen i VM eller vad tror du?


1: Nederländerna
2: Spanien
3: Ryssland
4: Norge
5: Montenegro
6: Serbien
7: Sverige
8: Tyskland
9: Danmark
10: Japan
11: Sydkorea
12: Rumänien
13: Frankrike
14: Ungern
15: Angola
16: Argentina
17: Brasilien
18: Senegal
19: Slovenien
20: Kongo-Kinshasa
21: Kuba
22: Kazakstan
23: Kina
24: Australien

fr-vrldsflagga-fr-vektor-d-jordklot-57276007jpg****


VM-handbollen är slut. Det kunde inte bli en mer raffinerad avslutning,  när Nederländernas och turneringens främsta målgörare Lois Abbingh tryckte in en straff i det spanska målet med bara några sekunder kvar att spela , 30-29 till Nederländerna.

De nederländska tjejerna tog därmed sitt första VM-guld någonsin.

Anledningen till att Nederländerna fick en straff var att Spaniens Ainhoa Hernandez blockerade Tess Westers utkast, enligt domarna innanför målgårdslinjen. Det bedömdes som sabotage och  sker detta under den sista halvminuten är det AlLLTID straff.

Det blev en högklassig, svängig och till slut mycket spännande final.
Spanien började bäst med Alexandria Chabrial i högform.
I den andra halvleken tog Nederländerna över. Estvana Polman bar sitt land på sina axlar och Lois Abbingh visade klass som avslutare på niometer. Dessutom svarade målvakten Tess Wester för avgörande parader.
Ändå höll Spanien på att ta guldet. Alexandrina Chabral kommer nog att ha mardrömmar om sina missar i slutminuten...
I bronsmatchen var Ryssland till slut ett nummer större än Norge och vann med 33-28.
Anna Vyakhireva var åter planens gigant och Norge missade medalj för andra mästerskapet i rad.
Det ska verkligen bli intressant att följa OS i Japan nästa sommar och VM  i Spanien om två år.
Nu finns det upp mot tio lag som kan blanda sig i kampen om de ädlaste medaljerna.
Det är bra för handbollen.
Jag hade tippat Nederländerna i final mot Frankrike med det senare laget som vinnare.
Gissa om Frankrike kommer revanschsuget till OS.
Men nu säger jag :
Grattis, Nederländerna!


Kjell E LarssonTack för att du följt Handbolls-VM här på Handbollsbloggen.nu.
Tack vill jag också rikta till Björn Kardell och Kjell E Larsson för deras vassa arbete vid datorn.

Det är ett EM som väntar om ett år.

Till våren väntar ett OS-kval för våra blågula damer och då sker nya utmaningar.


Trevlig julhelg!


Robban Z
RZ kepsJPG