Idag startar VM-festen i Frankrike

Klockan 20.00 ikväll inleds herrarnas handbolls-VM.

De 25:e mästerskapen och det är Frankrike som är värd och det är också hemmanationen i den franska staden Nantes som spelar första matchen.

Frankrike-Brasilien (du ser matchen på kanal 9) eller Eurosport.se play

Jag har Frankrike som storfavoriter till VM-guldet. De regerande Europamästarna Danmark kommer att finnas med i medaljsnacket, tror jag.

Det kan bli ett öppet och roligt mästerskap.

Handbollsbloggen är med på noterna och Skånelas herrtränare Jesper Östlund och den alltid engagerande Johan Zanotti, tränare i norska IL Runar har blandade åsikter om VM.

Spännande läsning.

vm-loggafrankrikejpg

I samband med Sveriges matcher kommer Handbollsbloggen via Facebooksidan att arrangera resultattävling vilket du inte får missa.

På fredag inleder Sverige VM och det lär bli en bra "uppvärmning" mot Bahrain.

Det ska bli kul och se hur nya Svenska förbundsparet Kristján Andrésson och Martin Boquist kommer att få ut av Blågult.

Personligen har jag inga stora förväntningar på Sverige. Det är bara gå in på plan och kriga på, då kan det räcka långt.

Jesper Östlund, tränare Skånela IF herrar:

I ett par veckor får vi förhoppningsvis njuta av handbollsfest. VM i Frankrike och nu är de allra bästa nationerna samlade. Vad är dina funderingar kring kommande mästerskap?

-Inför OS i Rio tyckte jag att det kändes svårare att veta hur det skulle se ut på grund av de nya reglerna. Nu är alla inkörda på det och det rullar på som vanligt. Jag tycker det ska bli kul att se framförallt Tyskland och Frankrike som spelar en extremt fysisk handboll. Generellt tycker jag att ett VM är lite tråkigare att se än ett EM, då det blir för många ojämna matcher i gruppspelet. Sen tycker jag alltid det är kul och se utvecklingen på lag utanför Europa, jag hoppas och tror att Brasilien tar ytterligare ett steg framåt sen Rio. 

Frankrike är regerande världsmästare. Vilken/vilka nationer håller du som guldfavoriter?


För mig har Är Frankrike alltid guldfavoriter, tycker laget är fantastiskt på individnivå, och fysiskt finns det inget lag som kan mäta sig där. Plus att VM går på hemmaplan och motivationen för detta mästerskap är 100 %. Största utmanarna för guldet tror jag är Tyskland och Danmark. 

Sverige då? Första mästerskapet för förbundskapten Kristján Andrésson. Vad kan vi förvänta oss av Blågult?Jag har inte allt för stora förhoppningar på Sverige. De spelare som valt att lämna landslaget kommer lämna ett stort tomrum. Går vi till Kvartsfinal är det ett stort plus för mig. Hoppas att vi hittar tryggheten i vårt försvarsspel och att någon av de unga slår igenom ordentligt. 

De fyra främsta nationerna i respektive grupp går vidare till åttondelsfinal. Vilka fyra lag tror du på i respektive grupp?

A Frankrike, Norge, Brasilien, Ryssland

B Spanien, Slovenien, Island, Tunisien

C Tyskland, Kroatien, Ungern, Vitryssland

D Danmark, Sverige, Qatar, Egypten

 

Johan Zanotti, tränare Runar IL, Norge

 

I ett par veckor får vi förhoppningsvis njuta av handbollsfest. VM i Frankrike och nu är de allra bästa nationerna samlade. Vad är dina funderingar kring kommande mästerskap?


Ser framemot att se ”nytänket” vad gäller 7 mot 6 spelet. Det bör vara en större del av spelet nu när lagen hunnit jobba mer med det!

sen är det alltid skoj/utvecklande att se nya tendenser i försvar/anfall.

Jag hoppas sen att detta VM inte behöver få några skandaler eller löjliga inslag av delegater som ska synas och vara paragrafryttare utan låta spelarna och tränarna få visa känslor ...Frankrike är regerande världsmästare. Vilken/vilka nationer håller du som guldfavoriter?

Guldfavoriter är väl som vanligt Frankrike, Tyskland, Kroatien, Danmark. Får Kroatien ihop det är dem den största kandidaten att utmana Frankrike tror jag!

Annars är inte mitt intresse så mycket på de bästa lagen, utan mer nyfiken på hur utvecklingen gått för de andra lagen som Japan, Argentina, Chile och så vidare för är utvecklingen bra i dessa länder så är det bra för handbollen, då får vi spridning och det behöver vi!


Sverige då? Första mästerskapet för förbundskapten Kristján Andrésson. Vad kan vi förvänta oss av Blågult?

 

Mina förväntningar är ganska höga på detta svenska lag! Kanske inte så höga vad gäller medaljer och så vidare utan snarare höga runt att man ska se en ide, spelide om hur ”vi” ska spela framöver, och med det en tydlighet som kan förmedlas ner till de yngre Landslagen. Sveriges landslag har många spelare som varit framgångsrika i u21 lagen, nu ska detta förvaltas på ett bra sätt - det blir viktigt!

Vad Gäller Kristján så har jag stort förtroende för honom och det han står för både som ledare och tränare och definitivt som coach! Vad gäller hans erfarenhet av mästerskap så får Boquist stå för det om det nu skulle vara ett problem, vilket jag inte tror det är för Kristján!


De fyra främsta nationerna i respektive grupp går vidare till åttondelsfinal. Vilka fyra lag tror du på i respektive grupp?

 

A: Frankrike, Brasilien, Ryssland, Norge/Polen(avgörs i deras första kamp)

B: Spanien, Slovenien, Island, Tunisien

C: Tyskland, Kroatien, Ungern, Ungern

D: Qatar, Danmark, Sverige, Egypten

 

Grupp A (spelas i Nantes): Frankrike, Polen, Ryssland, Brasilien, Japan och Norge.

Grupp B (i Metz): Spanien, Slovenien, Makedonien, Island, Tunisien och Angola.

Grupp C (i Rouen: Tyskland, Kroatien, Vitryssland, Ungern, Chile och Saudiarabien.

Grupp D (Paris): Qatar, Danmark, Sverige, Egypten, Bahrain och Argentina.