Mats Kardell; Chansen finns men är lite kritisk och frågande

Sverige fick med sig en viktig poäng mot Belarus och är fortfarande obesegrad i VM efter ha vänt ett åttamålsunderläge i första halvlek till ledning i slutminuten. Tyvärr lyckades Belarus lite snöpligt kvittera i slutsekunden vilket kändes skit där och då utifrån att Sverige lyckats erövra bollen i ledning med ett mål och ca 40 sekunder kvar att spela och det i övertag 6 mot 5 med en timeout kvar på fickan. Då var det klart. Seger igen tänkte jag.

 HEAT_Logo_byline_Svart_160x100_UtanWWWpng

Sveriges startade annars matchen svagt i dryga kvarten och den svenska startuppställningen fick därmed för andra matchen i rad en dålig start och nu får det vara slut på att ge handikapp för jag kan garantera att från och med nu så kommer Sverige förlora nästa gång detta sker i denna turnering. 

Vår fältherre Gottfridsson hade inte dagen och hade själv 4 tekniska fel inom loppet av sju minuter, Pellas och Pettersson fick fina kantlägen men missar, Persson kom inte till på H9 och Palicka kom inte alls in i matchen från start. Bolltempot var lågt och Belarus 1:or som tjuvade tidigt på våra Y9:or blev ordentligt störande moment och gjorde Sverige osäkra i spelet. Det är ju egentligen denna period som är huvudorsaken till poängtappet och inte Jönssons huvudlösa avslut med fjorton sekunder kvar.

 

Med åtta målsunderläge efter dryga 20 minuter så är ju sedan Sveriges andra uppställning på 9M (Klaar, Jönsson och Sandell) fantastiska framåt och vänder matchen till ledning på ca 25 minuter och då med cirka kvarten kvar att spela. Wanne var också starkt bidragande till vändningen. Försvarsmässigt är sedan Sverige tunga att möta i 60 minuter och motståndarna tröttnar ju längre matcherna går. Här gäller det också att vara med från början det vill säga med hjälp av bättre målvaktsspel och få bättre stopp på motståndarnas anfall medans de fortfarande är pigga och fräscha.

 Hlsinglands_Sparbankjpg

Lagen följs sista kvarten åt i målprotokollet oftast med Svensk som tar ledningen innan Belarus kvitterar. Sverige tar timeout 59:24 och får under en minut chansen att lugnt och fint gå igenom hur man skall göra för att vinna matchen. 

Vad händer? 

Ridå! 

En spelare bestämmer sig "tyvärr" för att göra tvärtom vad som bestäms. Att "efterklokhet är en exakt vetenskap" har man ju alltid vetat och det kanske kan låta som en efterhandskonstruktion när jag säger att jag i denna timeout tycker det blev för mycket sagt av för många och av den anledningen missar troligen Alfred Jönsson den enda egentligen viktiga instruktionen, den som Boquist ger om att ingen skall avsluta. Det gavs vidare i timeouten instruktioner som troligen Jönsson hörde som t.ex. att spela Flensburgstart i 6 mot 5. Flensburg är en start för att i Sveriges fall sätta V9 (oerfarna Alfred Jönsson) i en situation där han skall välja rätt och han har dessutom tydligen inte fått med sig att han inte skulle avsluta. 

Vems fel är det? 

Dessutom styrdes det ytterligare spel (finsk) som då skulle spelas när Belarus blivit fulltaligt med 13 sekunder kvar,  vilket enligt mig är helt ointressant i ledning. 

För mig blev denna timeout avgörande för att Belarus till slut lyckades få med sig en poäng när nu resultatet var som det var vid denna timeout och det får Sverige se till att utvärdera och lära sig av. 

Om "Boken" nu är den ledare som skall styra anfall, så se till att så fort som möjligt sätta ned foten och se till att alla lyssnar. När han sedan har allas uppmärksamhet (även Jönssons) så

1. Säg det viktigaste först (Ingen avslutar) Förstått - Check.

2. Spela valt spel trovärdigt, var spelbara och vill Belarus låsa och laga frikast så fastna gärna. Förstått - Check

3. När de tvingas släppa ett 100 % läge, typ med 10 sekunder kvar, så se då till att dra dit bollen och löp hem, men som sagt absolut inga avslut om det inte behövs. Förstått - Check.

Jaja nu ser vi fram mot matchen mot Slovenien på fredag istället. 

Jag hade möjligheten att på plats se Sverige bli halvt utspelat av Ljubo Vranjes Slovenien i EM i Skandinavium för ett år sedan och jag hade då och har även idag en känsla av att ett Slovenien lett av en svensk passar Sverige väldigt dåligt. Jag kan inte riktigt sätta fingret på det och jag hoppas verkligen att jag bli överbevisad på fredag, men det finns något oförutsättbart och irrationellt i Sloveniens spel som gör att Sverige inte lyckas prestera på en nivå som krävs, varken i försvar eller i anfall, för att vinna. Det är bara hoppas att vårat nya oerfarna landslag är med från start och spelar helt respektlöst och tar revansch på Slovenerna från fjolårets EM. 

Jag tror det är 50/50 på att Sverige når kvartsfinal i VM. Laget har chans att både vinna, X:a och förlora de återstående matcherna i huvudrundan.

Mats Kardelljpg