Mats Kardell: Det kommer att bli två mycket jämna VM-semifinaler

Mats Kardell har nu snickrat ihop sina tankar och funderingar inför fredagens två stycken VM-semifinaler.

Det lär bli oerhört jämna matcher, om vi ska tro Mats Kardell.

Håll till godo här nedan.

Sammanfatta i korthet ditt intryck från onsdagens VM-kvartsfinaler? 

Danmark ställdes som väntat på prov ordentligt för första gången i turneringen i denna match mot Egypten. Niklas Landin blev matchhjälte för de danska favoriterna. Matchen som sådan var enligt mig lite för tempofattig men dramatiken i slutminuten av ordinarie tid och i förlängningarna var ju nagelbitare och hela kvartsfinalspelets bästa popcornmoment. Tror Egypten vunnit denna match i en fullsatt arena.

 

Spanien visade verkligen var skåpet skulle stå mot Norge. Våra kära grannar i väst hade aldrig vunnit denna match även om Sagosen inte skadat sig. Det var fortfarande för få i det norska laget som hade form i denna match. Kristian Björnsen, Göran Johannesson m.fl. kan absolut inte vara nöjda med mästerskapet. För mig var Norge spelmässigt en stor besvikelse i detta mästerskap. Sander Sagosen var enligt mig den ende som får helt godkänt turneringen igenom. Spanien tände till ordentligt och de gamla rävarna höjde sig här rejält prestationsmässigt och blir nog svårflörtade vidare i turneringen.

 

Frankrike fick en bedrövlig start mot Ungern och hamnade i underläge med 1-7. Sedan lyckades fransoserna nästan komma helt ikapp redan till paus. I andra halvlek vände de sedan matchen till sin fördel. Segern såg klar ut när Frankrike ledde med tre mål med knappa tre minuter kvar att spela, men Ungern lyckades kvittera före slutsignalen och vi blev bjudna på ytterligare en rysare denna intressanta handbollskväll. I förlängningen tog sedan Frankrike kommandot och såg till slut också till att de blev favoritseger i denna kvartsfinal.

 

Sverige vann förtroendeingivande sin kvartsfinal med klara 35-23. Imponerande och sjukt roligt att få bli så positivt överraskad match efter match. Inledningsvis såg qatar ut att kunna störa svenskarna men direkt när Sverige fick ett tremålsöverläge och spänningarna försvann så var det tack och god natt för ett mer och mer uppgivet Qatar. Sverige är farliga över hela banan och i alla spelats faser och ser grymt starka ut.

Sveriges fullständiga urladdning mot Qatar, något som överraskade på dig?

Jag har blivit positivt överraskad av Sverige varje gång de spelat i denna turnering och lite väntat på att turneringens plump skall komma, men det har den inte gjort. Mina förväntningar på Sverige har inte ökat. Jag förväntar mig fortfarande egentligen ingenting av detta underbara nya lagbygge i denna turnering, utan jag låter de fortsatt slå ur underläge. Jag tycker att ledarna och spelarna, utifrån de förutsättningar man klev in i denna turnering, skall fortsatt få spela sin respektlösa tuta och kör handboll, vilket blir lättare utan ökade förväntningar. Däremot ökar mina förhoppningar om att fortsatt få bli överraskad, berörd och få rysningar av välbehag när detta grymma landslag bjuder upp till dans.

 

 

Hlsinglands_Sparbankjpg

Vi blickar nu framåt. Endast fyra nationer återstår och fredag kväll har vi två stycken VM-semifinaler. 

Frankrike-Sverige och Spanien-Danmark och vad har vi tror du för matchbild att se fram emot? Ditt tips till, vilka som spelar VM-final på söndag kväll?

 

I den första semifinalen får Frankrike bära ett 60/40 favoritskap mot Sverige i den första semifinalen, men det Svenska laget har absolut en möjlighet att ta en överraskande seger även här. Frankrike fick gå hårdare på materialet i sin kvartsfinal där de pressades till förlängning och spel i 70 minuter. Sverige kunde gå runt på laget och vila sina stjärnor sista 20 minuterna mot Qatar. Blir denna match jämn och tät kan detta fälla avgörande till Sveriges fördel sista 10 minuterna av matchen. Tippar jag utifrån mina förhoppningar och med hjärtat så vinner Sverige och tippar jag med hjärnan och utifrån lagens skilda erfarenheter av semifinaler i mästerskap så tror jag Frankrike vinner. Om jag måste tippa så går jag med hjärtat denna gång och hoppas att Sverige tar sig till en överraskande final. 

Resultattips: Frankrike-Sverige 35-36 efter en förlängning.

 

I den andra semifinalen får Spanien bära ett knappt favoritskap 55/45 mot Danmark efter att ha sett kvartsfinalerna. Jag tycker att Spanien höjde sin nivå två snäpp och visade upp en energi, en intensitet och en attityd av att det är nu alvaret har börjat i detta VM. Sedan fick Spanjorerna likt Sverige en enklare resa i kvartsfinalen än vad Danmark fick och det kan bli tungt för Danmark att stå emot Spaniens fysik efter den urladdning man genomgick mot Egypten där det krävdes 80 minuters spel och straffläggning. Om Niklas Landin storspelar igen kan dock vågskålen vippa över åt andra hållet. Tror ändå att Spanien tar sig till final efter en jämn och tät kamp. 

Resultattips: Spanien-Danmark 29-28 efter ordinarie 60 minuters spel.

 

 HEAT_Logo_byline_Svart_160x100_UtanWWWpng