Matte Kardell; analyserar kommande fyra VM-kvartsfinaler

Det är nu på allvar detta härliga handbollsmästerskap i VM börjar.
Åtta lag kvar.
Fyra stycken kvartsfinaler och med många duktiga spelare.
Handbollsbloggen.nu har bett mästerskapets VM-experter att få tycka till.
Först ut Mats "Matte" Kardell.

Håll tillgodo

HEAT_Logo_byline_Svart_160x100_UtanWWWpng

Danmark - Egypten:

 

Danmark får gälla som klara favoriter här och det särskilt efter att igår på ett imponerande sätt ha kört över ett inledningsvis helmotiverat Kroatien, som med seger kvalificerat sig till kvartsfinal, med klara 38-26 och det då helt utan bl.a. Mikkel Hansen och Lasse Svan. Dessutom klev Nicklas Landin av tidigt i matchen efter en smäll mot knäet.

Danmark har tagit full pott i gruppspel och huvudrunda vilket kan låta mäkta imponerande, men då man summerar och sammanställer vilka nationer som man mött så är det ju faktiskt inte så konstigt att laget gått rent hittills. Danskarna har i tur och ordning mött Bahrain 34-20, Kongo 39-19, Argentina (utan Diego Simonet) 31-20, Qatar 32-23 och som tidigare nämnts Kroatien 38-26, vilket innebär att man kan säga att danskarna på ett imponerande sätt åkt räkmacka ända fram till kvartsfinal. Egypten skall vara glada att man över huvud taget har tagit sig till kvartsfinal och det med en stor del tur på vägen.

Vem hade kalkylerat med att Slovenien i klar ledning och i full kontroll på matchen helt plötsligt skulle bjuda in Egypten i matchen och också bjuda Egypten på ett oavgjort resultat genom att i andra halvlek börja bjuda på kontringar och mål i tom kasse?

 

Slovenien borde gjort detta bättre och tagit sig till kvartsfinal på Egyptens bekostnad vilket i så fall inneburit att hemmamästerskap blivit ett fiasko för egyptierna. I denna kvartsfinal tror jag Egypten kommer att bjuda Danmark sitt tuffaste motstånd hittills i turneringen och är säker på att Egypten hade haft en 40/60 chans att slå ut de regerande mästarna med 17000 tokiga egyptier på läktarna. Med dagens förutsättningar är oddsen istället 80/20 i dansk favör, men danskarna kommer få slita lite mer för segern denna gång.

Resultattips Danmark vinner med 30 - 26.

Spanien – Norge;

Den på pappret mest svårtippade kvartsfinalen som enligt mig kan sluta hur som helst. Båda lagen har blivit bättre och bättre under turneringens gång och jag är rätt säker på att det finns ännu mer att ta av från båda lagen nu när slutspelsmatcherna tar sin början.

Jag tycker detta är en match mellan två på förhand tippade semifinallag som nu alltså möts redan i en kvartsfinal. Hade stora förväntningar på framförallt Norge som jag tippade som favorit till VM-guldet före turneringen startade. Norge är bra men jag hade ärligt talat trott de skulle varit ännu bättre. Tycker Sander Sagosen är lite för ensam med att ha prickat in toppformen i mästerskapet. Jag hade framförallt förväntat mig mer av Göran Johannesson, Harald Reinkind och Kristian Björnsen som inte varit i det slag som krävs för att vinna VM. Har sett lite bättre ut på slutet men det krävs än mer uppryckning för att gå hela vägen. I nuläget håller jag Danmark som favorit till att nå finalen från denna halva.

Jag tror att detta kommer bli en jämn och tät match rakt igenom och det lag som har mest flyt med sig i slutet kommer att dra det längsta strået. En avgörande räddning eller en sen utvisning kan bli det som avgör i slutminuten.

Enligt mig en match där chanserna är 50/50.

Resultattips. Hjärtat säger norsk vinst, Hjärnan säger oavgjort och overtime.

Spanien - Norge 35-37 efter förlängning.

 

Frankrike – Ungern;

Ett Frankrike som till viss del fått kämpa sig till Kvartsfinal utan att imponera nämnvärt är livsfarliga under resten av turneringen. Här möter man ett Ungern som till viss del överraskat både spelmässigt och resultatmässigt. Uddamålssegern mot Tyskland tidigt i turneringen blev en bra självkänslomässig surfbräda som lett till fler fina resultat.

 

I sista matchen i huvudrundan då man i mötet mot Spanien spelade om gruppsegern blev det däremot stryk med klara 36 - 28 och man kan ju undra om ungrarna struntade i gruppsegern och fokuserade på att spara energi till slutspelet nu när bägge lagen var klara för detta redan före matchen. Farligt i så fall att samla på sig en sämre prestation och samtidigt välja möta Frankrike i en kvartsfinal.

Jag tror Ungrarna är lite för nöjda med att bara ha tagit sig till denna kvartsfinal och tror samtidigt att Frankrike börjar känna doften av ädla medaljer. Frankrike har annars haft en dålig ovana av att inte göra ett sista bra mästerskap före OS vilket nu detta VM är.

Om ungrarna får ut allt sitt kunnande och fransmännen underpresterar så kan faktiskt Ungern överraskande ta sig vidare, men Frankrike är mina favoriter till nå finalen från denna halva. Procenten går i Fransk fördel med relativt klara 70/30.

Resultattips Frankrike - Ungern 31 - 25.

2020-10-26 Bolljpg

Sverige – Qatar;

Sverige har överraskat mig på ett positivt sätt genom hela turneringen. Gått från klarhet till klarhet från ena matchen till nästa och till nästa match. Har känslan av att vi kommer att få se än mer utveckling av det svenska laget vidare nu under slutspelet i turneringen. Tror till exempel att Albin Lagergren kommer att vara ännu bättre med matchen mot Ryska förbundslaget i benen. Ett ungt hungrigt Sverige som kommer upp på samma nivå som sist vinner här mot ett trögare och lite småtrött Qatar där för många spelar (t.ex. Rafael Capote) har för dålig form. Kan svenskarna defensivt kontrollera skytten Frankis Marzo och linjespelaren Youssef Ali och offensivt få igång kontringsspelet och vidare få hål på Danijel Saric i målet så är mycket vunnet i denna match.

 

Det enda som skulle kunna tala emot en svensk seger i denna match är att laget börjar tänka för mycket om vad de håller på att ställa till med och att de börjar lägga för stor press på sig själva eller att Qatars förbundskapten Valero Rivera Lopez i sina timeouter lyckas vända trenden i matchen likt han gjorde senast mot Argentina vid ställningen 4-11.

Nej, detta är en match som ett Sverige med tuta och kör mentalitet vinner förhållandevis klart om man ser till det procentuella Svenska favoritskapet som enligt mig på förhand ligger på 60/40. Så kom igen nu Palicka, Gotte, Wanne, Darj och Lagergren, ta med er övriga mästerskapsrookies på ett framgångsrikt äventyr mot spel om ädla medaljer i detta VM. Resultattips Sverige - Qatar 32-24.

 RZ kepsJPG