Matte Kardell; Norge kommer att vinna VM-guld

Bragden i Kairo 1999 med ett Svenskt VM-guld och 21 år sedan. Vad tror du att vi kan förvänta oss på Sverige inför kommande VM? Ett nytt VM-guld, ett misslyckat mästerskap eller?

-Mina förväntningar på Sverige är att detta nya unga lag visar upp sig från sin kapacitets bästa sida. Att de håller sig inom de ramar de gemensamt bestämt för att skapa trygghet. Att de spelar kollektivt med tydliga ramar och att spelet innehåller attityd, energi och spelglädje, så att rätt signaler smittar av sig mellan spelarna. Får laget genom det till bra prestationer som leder till bra resultat i gruppspelet så kan Sverige bli en otrevlig överraskning i mellanrundan. Att detta oerfarna lag har en god självkänsla och gott självförtroende blir nyckeln till både prestation och då tillika resultat.

Ny förbundskapten i norrmannen Glenn Solberg. Dina förväntningar på honom och vad tror du att vi kommer att få för svenskt spel under mästerskapet?

-Jag känner ingen oro för Glenns del. Skall bli spännande att följa hans ledarskap in i framtiden. Glenn utstrålar ett lugn och tillåter inte detaljer som skulle kunna bli orosmoment, som t.ex. spelaravhopp, skador och sent avhoppande lag i gruppen, att bli just orosmoment. Laget han förfogar över kan enligt mig slå lite ur underläge denna gång, så det absolut viktigaste för allas vår svensk/norska förbundskapten blir att vi kan se tydlighet och trygghet i det svenska lagets agerande. Det är jag ganska säker på att Glenn och övriga ledare får till på ett bra sätt. Spelmässigt kommer vi denna gång att få se ett Sverige med en uttalad förstamålvakt i nya lagkaptenen Andreas Palicka, ett stabilt 6-0 försvar, färre byten framåt/bakåt, ett snabbt igångsatt och framgångsrikt kontringsspel inklusive fler snabba avkast och ett tydligt styrt anfallsspel. Det kommer i detta mästerskap bli förhållandevis mycket utvisningar för alla lag så jag hoppas Sverige blir framgångsrika i sitt 6 mot 5 spel vilket blir avgörande, framförallt i turneringens täta matcher. Att ha ett fungerande spel i 7 mot 6 kan också bli av stor betydelse om anfallsspelet 6 mot 6 kör fast.
Hlsinglands_Sparbankjpg

Den internationella utvecklingen teknisk och taktisk går i rask fart i hela världen. Vad tror du att vi eventuellt kommer att få se för typ av handboll i detta mästerskap?

-Spelmässigt kommer trenderna från fjolårets EM att fortsätta. Tekniken och taktiken på framförallt de fysiskt stora spelarna har utvecklats enormt vilket inneburit att fysiken och krafterna på planen också utvecklats. En bjässe från förr kunde i stort sätt bara skjuta. I dag behärskar dessa bjässar det mesta både framåt och bakåt. De flesta lagen kommer att försöka följa trenden att spela brutalt fysiskt försvarsspel som senast i EM och med mycket spel kring och runt tunga linjespelare. Spelet har enligt mig i vissa avseenden blivit en aning för brutalt på denna nivå för min smak och jag är ganska säker på att domarna gjort sin läxa. Detta kommer att medföra att i turneringens inledning kommer domarna att stävja brutaliteten och vi kommer att få se mycket fler utvisningar för de flesta lagen. En annan tendens är att det blir mer och mer spel 7 mot 6 vilket oftast sänker tempot på matcherna. Jag tror dock att försvarsspelet 6 mot 7 vidareutvecklats och på sikt så tror jag den ökande trenden med spel 7 mot 6 inte kommer att fortsätta. Försvarsmässigt ökar det offensiva tänket även i defensiva försvar. Lagen blir bättre och bättre på att ställa situationer för svårare val för anfallande lag och med fler tekniska fel som följd och tekniska fel blir alltid straffade av bra lag. Kroaten Domagoj Duvnjak är idag kanske bästa exemplet och han är helt enorm bra på att ställa till valsvårigheter för anfallet, framförallt i 5:1.

 

Svenska spelare som du har stora förhoppningar på under mästerskapet?

- Alla svenska mästerskapsdebutanter får gärna överraska mig genom att spela helt respektlöst oavsett vem man möter. Tuta och kör så länge det håller, sen får tränaren byta ut dem om de skulle ha en dålig dag. Sedan kommer pressen och förhoppningarna vara stora på våra erfarna och centrala spelare som t.ex. Palicka, Gottfridsson, Darj, Lagergren (om han nu blir frisk). Dessa måste gå i främsta ledet med fanan höjd så att säga.

Om nu inte Sverige vinner VM-guld, vilka nationer tror du har förmågan att vinna VM-guld och din VM-guld favorit?

- Sverige kommer inte ta medalj, utan åker ut i mellanrundan där Egypten och Slovenien tar sig till kvartsfinal. Finalen kommer spelas mellan Norge-Kroatien och Norge vinner med 32-30. De fem länder som har kapacitet i truppen att gå hela vägen är Norge, Kroatien, Frankrike, Danmark och Spanien. Ett eller två av dessa kommer att floppa och det skall bli kul att se vilka. Lag som enligt mig kan överraska och eventuellt aspirera på en semifinalplats om allt klaffar är Portugal, Island Tyskland och förhoppningsvis Sverige. Hemmanationen Egypten ser spännande ut men åker ut i en jämn kvartsfinal p.g.a. för svagt målvakt och försvarsspel.


HEAT_Logo_byline_Svart_160x100_UtanWWWpng