Signell och company ska göra jobbet ikväll mot France. Norge springer till sig en VM-final. Fredagsmys med handboll ikväll och vad tycker bloggens VM-panel?

Hej, Sverige!

Hej, världen!

Nu har dagen kommit som vi har väntat på.

Fredagen den 15 december och det stundar VM-semifinaler kl: 17.30 och 20.45.

Norge-Nederländerna och Sverige-Frankrike.

Med andra ord det är ”fredagsmys” ikväll.

Stora COOP Mrstajpg

Hur är det möjligt?

Ja, den frågan har jag också ställt mig. Jag tänker så klart på Sveriges härliga VM så här långt.

Det är möjligt eftersom det finns rutin i landslaget, det finns en tro och engagemang som är nödvändigt.

Förbundskapten Henrik Signell har taktiskt svarat för ett bra mästerskap. Rätt spelare på rätt ställ vid rät tid = utmärkt.

Kul för Henrik Signell. Det handlar om kontinuitet.

Efter öppningsmatchen mot Polen (förlust) kritiserade jag Henrik Signell hårt.

Det får jag äta upp nu, men då var den svenska insatsen undermåligt men oj, så mycket bättre det har blivit.

Jag ser två scenarier ikväll mot Frankrike.

Antingen kommer våra kvällsmotståndare avgöra tidigt genom ett urstarkt försvarsspel eller så är det så (vilket jag tror) att det kommer att bli en batalj där två lag stångas hårt och att det blir riktigt jämnt.

Det ska bli riktigt intressant.

När jag var hos Sveriges Radio Uppland sade jag tre nycklar till att Sverige kan avancera till VM-final.

Målvaktsspelet måste fungera.

Försvarsspelet måste fungera till 100 %

De taktiska dragen i anfallet av förbundskapten Henrik Signell kan avgöra.

Hyllas den som hyllas bör

Nu får vi se.

Kl: 20.45 är det avkast.

Jag tror att Norge kommer att springa ifrån Nederländerna. Helle Thomsens tjejer i orange måste spela myyyyyycket bättre än vad laget har gjort under VM. Jag är faktiskt besviken så här långt av nederländskornas spel så här långt.

 *****

Vilka härliga fajter!

Hjärtat säger att Sverige och Norge möts i en dröm-VM-final.

Hjärnan och logiken säger Norge-Frankrike.

Och själv har jag tippat att Nederländerna ska ta hem mästerskapsguldet.

Nederländerna-Norge

Norge är STORFAVORIT och har imponerat i alla matcher utom mot Sverige (28-31). Nederländerna måste hänga med från start.

Jag tror holländskorna har en växel till att lägga i, inte minst Nycke Groot och Estvana Pohlman. Hittills har bara målmaskinen Lois Allbingh imponerat liksom i viss mån målvakten Tess Wester - kan försvarsspelet vässas en nivå och kontringarna ge bra utdelning kan Norge få en match.

I vägen står dock rutinerade målvakten Katrine Lundes storspel, Stine Oftedals genialiska spelsinne (Norges bästa spelare så här långt) och Nora Mörks pålitliga målfabrikation. Fungerar kontringarna dessutom, då...

Jag chansar med Nederländerna, men hjärnan säger Norge.

Sverige-Frankrike

50-50-match.

Vid de senaste mötena har Frankrike varit något bättre, inte minst genom disciplinerat försvarsspel, men det här verkar ju vara Sveriges VM, så jämnt blir det.

Frankrike har toppar i målvakten Leynaud, niometersspelarna Lacrabere och Pineau (hur mycket rutin som helst) och aviga och snabba kantspelarna Demberle.

Sverige måste vinna målvaktsmatchen, spela tajt i försvarsspelet, satsa på kontringarna och aldrig ge upp, då finns chansen. Jag hoppas att Hanna Blomstrand vågar spela ut som mot Danmark, att Johanna Westberg eller Jamina Roberts har "kvällen".

Frankrike vinner dock knappt, även om hjärtat säger Sverige.

KJELL E LARSSON, Skövde
****

Kvartsfinalerna var ju det mest lätt-tippade hittills, men nu blir det halvsvårt.

Semifinal 1 NED-NOR tror jag att NOR springer hem. Det krävs att NED överträffar sig i försvar/målvaktsspelet om de ska ha skuggan av en chans. då premiären av Star Wars VIII lockade för mycket såg jag bara sista 20 minuterna av den Norska ryss-slakten, men det lilla och statistiken från matchen gör mig övertygad om att ena finalplatsen redan är klar och den tillhör våra västliga vänner.

SWE-FRA i en semifinal i damernas handbolls-VM, och vi får vara med om det. Euphoria, som Loreen skulle säga.

Det är ju på ett sätt både bra och dåligt att olika spelare klivit fram i olika matcher, kan inte alla spela bra samtidigt kan man ju då tycka om man ser det från den dåliga sidan. Bra är det att vi när motståndarna neutraliserar ett hot alltid kan plocka fram ett annat. Vi har ju haft succé på alla platser nu utom H6, är det den positionen som ska excellera mot FRA? Kommer vi orka stå emot den offensiva starka blå försvarsmuren? Det kommer krävas fart, fantasi och att fler spelare kan vinna sina en mot en dueller. Jag tror vi kommer klara av att göra mycket mål i den här matchen också, men för att hänga med FRA krävs det att vi ligger på +35% i räddningar för det blir många anfall i den här matchen. Drömmen är att det blir förlängning och SWE går segrande ur holmgången, och nu är det ju snart jul där drömmar kan bli sanning så......

Björn ”Kaka” Kardell


A3_17decjpg