Tio år sedan det historiska JVM i Dominikanska Republiken

Ett historiskt datum den 12 augusti 2010 glömmer inte jag helt frivilligt.

Nej, det var det datumet då Sverige (äntligen) förändrade handbollsvärlden. Det var då Blågult besegrade övriga världen och blev världsmästare för damjunior och årgången var 1992/93.

JVM-guld trtan rzjpeg

I huvudstaden Santo Domingo på Dominikanska republiken (Svensk tid mitt i natten) besegrades Norge, 34-29 och den stora skrällen var ett faktum, men kunde tro detta?

Jag ljuger om jag säger att vi skulle komma hem med ett VM-guld, å andra sidan var budskapet tillsammans med landslaget solklar.

-Vi åker till VM för att vinna VM-guld.

Kaxigt sagt?

VMGULDjpg

Ja, kanske det, inte typiskt Svenskt men så var det.

10 år sedan, det känns ibland som det var i går.

Det var en häftig resa. Jag minns det hårda jobbet som lades ned i alla förberedelser. Ledargänget med Camilla Eriksson, Joachim Lundberg, Ulrika Andersson Moberg, Mikael Mattsson (ansvarig för alla fysförberedelser), var tyvärr inte med.

Det var ett teamwork över det vanliga.

Allting var noga förberett.

Vi fick helt enkelt ihop gruppen och kunde få ut maximalt från varje individ och det var den stora anledningen till den sportliga framgången.

Camilla Eriksson och Joachim Lundberg ansvarade för spelet, Ulrika Andersson Moberg, var lagets sjukgymnast/läkare och min roll som överledare blev tydlig, allt annat hamnade i mitt knä, vilket passade mig perfekt.

Upplevelsen på Dominikanska republiken var annorlunda. Ett land som aldrig tidigare hade arrangerat ett mästerskap och det kunde vi alla få uppleva, men här skiljde sig en stor sak mellan Sverige och övriga länder.

Vi enades innan flygresan att:

Vi lägger inte energi på det vi inte kan påverka.

När vi kom fram till flygplatsen började strulet direkt Norge och Sverige anlände till flygplatsen i huvudstaden mitt i natten, Norge hade strul med sig bagage, utanför flygplatsen stod det en liten buss och vi tänkte alla.

Hur ska alla få plats?

Slag i saken, medan den norska truppen väntade på sitt bagage så blev mitt beslut enkelt.

-Hoppa in bussen så åker vi, kvar på flygplatsen stod Norge, när jag kikade närmare på bussen fanns den en norsk flagga som visade att det var Norges buss som vi tog, så kan det gå.

Apropå Norge, så var det vårt västra grannland som vi mötte i JVM-finalen. För drygt ett och halv år tidigare sopade Norge banan av Sverige, vi hade en ingen chans, men…

Nu blev det en blågul revansch, 34-29 och vilka Svenska hjältar som sprang omkring i hallen efter 2 x 30 minuter och en fanatisk blågul fanclub av medföljande föräldrar, syskon m.m.

Vilken känsla, vilken lättnad och alla förberedelser med teambildning, mängder av träningspass och att lyckas in formen mitt i prick är imponerande.

Idag, 10 år senare har det hänt mycket, flertalet spelare spelade vidare (både utomlands och på hemmaplan), ett par spelare har lagt handbollsskorna på hyllan, några spelare har blivit mamma.

Ta del här nedan, några spelare har skrivit och berättat vad de pysslar med idag.

Uppståndelsen när vi kom hem från Dominikanska republiken blev stor, runt om på olika platser uppmärksammades prestationen, för det är precis vad det här.

Vi kan kalla det Handbollsbragden. Jag väljer att istället skriva en riktig fin prestation.

Tacka alla spelare, föräldrar, personalen på Svenska Handbollförbundet, sponsorer, vaktmästarna i alla hallar som vi har varit på plats i. Helt underbart engagemang.

Allting är möjligt och efter JVM-guldet 2010 har det hänt mängder av positiva saker med Svenska damhandboll och jag tänker så klart internationellt. Flera mästerskapsmedaljer har plockats hem, Sverige har blivit mycket internationell på seniorsammanhang.

2012 blev flertalet av nedanstående spelare Ungdomsvärldsmästare i Tjeckien, och en fantastisk prestation att inom två år vunnit JVM-guld och UVM-guld, en årgång tidigare har gjort samma sak F90/91 och Norge med bland andra Stine Bredal Oftedal.

Det Svenska guldlaget från Dominikanska republiken augusti 2010 var;

Carin ”Kakan” Strömberg, Fredrik Zeidler, Sara Johansson, Joachim Lundberg, Robert Zetterquist, Marie Wall, Alexandra Domeij, Vanessa Tellenmark, Linn Hallberg, Maria Adler, Linn Larsson, Camilla Eriksson, Ulrika Andersson Moberg, Emma Friberg, Ame Ogboma, Linn Blohm, (lagkapten), Maria Lindh, Clara Monti Danielsson, Linnéa Clason och Lina Larsson.

”En spontan”

Linn H Carin S Clara Monti Danielssonjpg

Linn Hallberg;

”Att vinna VM kändes overkligt. Där och då var det lycka över att ha vunnit en turnering, och det var först när jag kom hem och träffade familj och vänner som jag förstod på riktigt. Kort därefter var det fokus på nästa säsong och nya mål. Nu i efterhand kan jag njuta mer av prestationen vi gjorde då.

Säsongen efter vi vunnit 2010 drog jag korsbandet första gången och sen slutade jag att spela handboll 2014 efter ytterligare en korsbandsskada och fyra knäoperationer.

Idag jobbar jag som jurist på Advokatfirman Delphi i Göteborg, och trivs superbra. Jag spelar ingen handboll, men älskar att spela padel vilket jag försöker göra så ofta jag kan.”

Linn Larsson;

Som du vet har jag blivit mamma åt en liten tjej Minelle och hon har hunnit fylla 1 år (2a augusti). Sedan 2010 har jag på spelarfronten varit med och vunnit ett till VM-guld samt hann jag debutera för A-landslaget innan jag valde att lägga skorna på hyllan 2013. Då spelade jag för Lugi. Sedan har jag testat på att spela för bland annat IF Hellton och Lidingö SK och nu senaste för Örebro SK.

Jag jobbar som kriminalvårdare och har gjort de sedan 2016, är åter på jobbet om 1 vecka.

 Linn LarssonJPG

Även fast de inte blir någon handboll just nu, blir de en hel del träning, både på gymmet och i löpspåret. Tro det eller ej, men jag älskar löpning. De trodde du nog aldrig att jag skulle säga

Vanessa Tellenmark;

Att få vara med och ta VM-guld i Dominikanska republiken var en mäktig upplevelse. Vi var ett fantastiskt gäng som hade kul både på och utanför plan, vilket syntes. Det är ett fint minne som jag kommer bära med mig länge.

Sist jag höll i en handboll var för nästan sex år sedan. Jag spelade då i Lugi och hade precis kommit hem från Norge där jag spelat en säsong som proffs. I samband med att jag började spela i Lugi påbörjade jag även juristutbildningen i Lund. Idag arbetar jag som biträdande jurist på en affärsjuridisk byrå i Malmö. Jag bor dock fortfarande kvar i Lund tillsammans med min sambo Jonas som också är jurist.

 Vanessa TellenmarkJPG

Fredrika Zeidler;
 
Att få varit med om att vinna JVM-guld i idrotten som betytt så mycket för en på så många plan är inget annan än stort. Ett starkt minne för mig är förberedelserna som skedde innan finalen då vi körde diverse lekar, så som vattenpolo, vilket sedan kan ha visat sig vara ett genidrag av ledarstaben.
 
När det kommer till handbollsfronten la jag satsningen på hyllan när jag startade plugget på Chalmers för att sedan lägg skorna på hyllan ett par år senare. Idag är jag färdig civilingenjör sedan ett par år tillbaka och jag jobbar för närvarande som systemingenjör inom bromssystem på ett fordonsföretag i Göteborg.
 

Mikael Mattsson, fystränare;

Sedan 2010 blev jag först doktor i medicinsk vetenskap på Karolinska 2011 och sedan samma år lektor/lärare på Gymnastik- och Idrottshögskolan. 2012 var ju andra VM-guldet och då jobbade jag också bland annat som fystränare med Spårvägen i Elitserien.

2013 flyttade jag till Kalifornien som forskare på Stanforduniversitetet, men har fortsatt att jobba deltid i Sverige (mindre och mindre för varje år...). Arbetet handlar om individanpassning av träning för elitidrottare och hur man kan koppla ihop fysträningen med teknologi och datavetenskap, och vi har bland annat gjort projekt om genetiken hos världens bästa konditionsidrottare samt samarbeten med t.ex. Apple, Google och Samsung. Runt 2016 började det komma förfrågning från fotbollsklubbar runt om i Europa, bland annat Italien och Tottenham i Premier League i England.
2018 startade jag och några kollegor företaget Svexa som utvecklar exercise intelligence, dvs. gör beräkningar för att minimera skaderisk och optimera prestation. Nu jobbar vi med flera svenska landslag, bland annat simning och orientering, fotbollsklubbar runt om i världen, bland annat Werder Bremen i Tyskland och en av de bästa klubbarna i Spanien (sch, tyst, det är hemligt), och företag som gör bland annat pulsklockor och styrketräningsmaskiner.

Crunchbase photo jpg

Det allra häftigaste är att de system som ni började med 2010 med att lämna in träningsdagböcker innan ni kom till mästerskapet, fick skriva in skattningar varje morgon och sen justera träningen i laget, och hur ni fick upplägg för när ni skulle sova på resan till Dominikanska Republiken är saker som vi nu 10 år senare får hjälpa världselitidrottare med! De skattningar ni gjorde i ett exelark på en laptop finns nu som appen Athlete Advisor i Apple store, och den används av OS- och VM-guldmedaljörer från hela världen (i alla fall från USA till Indien)!

 

Tack för en fantastisk upplevelse.
Robban Z
Vinnande ledargngjpg