Varför Amo HK? Ikväll får vi svar vi från EM-festen. Sverige till semifinal? Visst vinner H65 Höör ikväll! Skånelas damer har ett uppdrag i afton.

Jaha, då är det dags igen.

Ytterligare en tränare som har fått ”sparken” och ut i kylan.

Amo HK meddelande under gårdagen att Leif Svensson, inte längre är klubbens tränare för A-laget.

I söndags fanns Jesper och hans Amo HK på plats i Vikingahallen, Märsta och när jag träffade Jesper i samband med uppsnacket inför Skånelas sponsorer strax före match fick jag en känsla att allt inte stämde.

Nu förstår jag varför.

MrstaDiamanten_logotypjpg

Jesper Svensson står utan tränarsyssla och när jag läser tidningen Barometerns inslag är jag återigen förvånad hur detta har gått till.

Varför ska det vara så svårt att prata med människan istället för om människan?

Amo HK är inte lika bra sportsligt som föregående säsong. Det tror jag vi kan vara överens om.

Är det coach-Svenssons fel?

Jag är tveksam.

Nu har Amos klubbledning skickat ut Svensson i kylan och som jag har skrivit tidigare är jag ingen vän för ”sparkning av tränare”

Prata, hitta komplettering och skapa bra fortsättningar är alltid mitt råd, men att sparka ut en tränare mitt under pågående träning?

Nej, det tror jag inte på.

Jag kan så klart inte alla turer i den här affären. Det ligger säkert något på botten.

Vem ska ersätta?

Enligt Handbollskanalen.se blir det den tidigare sparkade HIF Karlskrona tränaren Karl-Johan Lång, som tar över…

Vem blir nästa tränare som får sparken i Svensk Handboll?

kalleanka_1png

Jag hoppas att inte blir någon alls!

Ta del av Barometerns artikel här nedan;

– De vågade inte säga någonting i vanlig ordning. De skickade ett sms, säger Jesper Svensson.

Vad stod i det?

– Det står att de inte vill att jag kommer på träningen i dag och att de befriar mig från mina uppdrag.

Vad tycker du om det?

– Jag kan inte ha någon uppfattning utan det är min arbetsgivare som får ta det beslutet. Det är the name of the game med att vara tränare. Man kan vara i situationer där man kan vara arg, ledsen och besviken över sådant men hade jag haft champagne hemma så hade jag korkat upp den i rent glädjerus.

Det känns skönt att slippa träna Amo?

– Fantastiskt.

Varför?

– Jag måste samla mig lite innan jag pratar just nu men oj, oj, oj, oj vad jag har att berätta. Det är den ena grejen efter den andra. Men jag måste landa.

Det är en befrielse snarare än en besvikelse?

– Jaja, herregud. Jag är den enda tränaren som varit helt jävla allena. Jag hade en assistent som försvann efter en träning. De har låtit mig stå totalt ensam. Tittar man på vår målsättning inför (topp sex) är vi där och det kommer killarna att klara oavsett. Det är inga konstigheter.

– Jag har inget jag ångrar av det jag har gjort här.

Hur går du vidare?

– Nu ska jag fira och slappna av. Det har varit extremt turbulent den sista tiden. Jag har stått kvar där med rak rygg. Det är jag glad för. Vi har haft det bra ihop i laget men sedan älskar inte alla tränaren.

Ångrar du att du tog det här uppdraget?

– Visst gör jag det. Det har jag gjort rätt länge. De lovade mig guld och gröna skogar men jag fick bara några granar.

Andreas Stockenberg tränade Amo tidigare innan Jesper Svensson tog över i augusti. Svensson vände då tillbaka till Sverige efter hela 14 år utomlands.

****

handbolls-em-2018-kroatien-logojpg

EM i kväll och nu har vi allt klart för oss.

Sverige ska besegra Norge.

Frankrike ska besegra Kroatien, då spelar Blågult EM-semifinal på fredag kväll.

Det är solklara förutsättningar.

Jag skulle inte bli överraskad om det blir en rysare denna onsdagskväll!

Kjell E Larsson har sin bild klar inför mellanrundans avslut.

Ta del här nedan;

Vilket raffel som väntar ikväll i EM-handbollen.

Det står två semifinalplatser på spel och Sverige är inblandat.

Ska blågult slå Norge (18.15)?

Ska Kroatien besegra världsmästarna och hittills obesegrade Frankrike (20.30)?

Sverige måste vinna sin match för att ha en chans på semifinal, men det räcker inte om Kroatien besegrar Frankrike med två mål eller mer.

Frankrike går inte vidare om Kroatien vinner med nio mål.

Det handlar verkligen om matematik i de här två matcherna.

Det är 50/50-läge i båda uppgörelserna enligt mitt sätt att se på det.

Kroatien har ju fördel att kunna spela på resultatet i Sverige-Norge-kampen.

För inte så länge sedan skulle Sverige varit storfavorit mot ”lillebror” Norge. Det är dock andra tider nu- Norge VM-tvåa sedan (2017) och utslaget i semifinal mot Tyskland på EM året innan (2016) – efter förlängning.

Flagga Sverigejpg

Norge har kanske mästerskapets bästa offensiva spel med en av världens bästa spelare i niometersliraren Sander Sagosen, 22. Honom måste Sverige få stopp på. Sagosen driver också på i kontringarna och spelar ofta fri mittsexan Bjarte Myrhol. Det kommer att gå undan. Lägg därtill effektiva kantavslutare, främst Kristian Björnsen.  Svagheten har varit målvakterna Torbjörn Sittrup Bergerud och Espen Christiansson, men de kan bättre… och försvarsspelet.

Sverige då?

Efter att ha missat elva av de tolv första avslutningarna (franske målvakten Vincent Gerard var fenomenal) och förlorat det psykologiska kriget (Frankrike drog ner på tempot) och matchen mot Frankrike (17-23), kom blågult tillbaka starkt mot Vitryssland (29-20). Det blev dock många missar i frilägen även i den här matchen. I matchen Sverige-Frankrike briljerade åter Nicola Karabtaic. Han är inte längre någon storskytt, men vilka framspelningar och vilken auktoritet han besitter på banan. Karabatic är absolut en av mina favoritspelare genom tiderna, kanske den bästa av dem alla.

Blågult har utmärkta målvakter i Andreas Palicka och Mikael Appelgren och ett starkt försvar, men mot Norge måste kontringarna bli fler och utdelningen i uppställt anfallsspel bättre. Albin Lagergren har varit stabilast på niometer hittills, Jim Gottfridsson är viktig som speluppläggare och Simon Jeppssons distansskytte kan bli oerhört värdefullt ikväll. Förhoppningsvis kommer också Lukas Nilsson i gång plus att det blir fler lyckade kantavslutningar.

Matchen Kroatien-Frankrike blir en riktig holmgång som kan sluta precis hur som helst, dock inte med niomålsseger för Kroatien. Frankrike kan välja att vila några av sina spelare till semifinalen eller gå för fullt för att vinna gruppen och slippa Danmark. Kroatien har stöd av 11 000 fanatiska fans och en lite större motivation. Räcker det?

Jag tror Sverige slår Norge, men att Kroatien grejar semifinalavancemang (tillsammans med Frankrike) genom tremålsseger mot Frankrike.

Hur som helst blir det två riktiga höjdarmatcher att titta på.

De flesta matcher i pågående EM har hållit hög klass, dock inte gårdagsmatchen Slovenien-Spanien som var riktigt usel. Spanien är långt ifrån den form som laget visade för några år sedan (EM-tvåa 2016).

Danmark lär vinna den gruppen, medan det är helt öppet vilken annan nation som går till semifinal.

****

Stora COOP Mrstajpg

I damernas SHE-liga har vi två matcher ikväll.

H65 Höör mot Boden Handboll.

Solklart en etta på kupongen.

H65 Höör har tretton segrar av fjorton möjliga.

Jag ser inte hur H65 Höör ska förlora på hemmaplan. Visserligen har säsongens enda förlust kommit på hemmaplan, men då var rutinerade Sävehof på besök.

Desto lurigare utgång är det mellan Team Eslöv-Önnereds HK.

Bortalaget från Göteborg har ett bättre självförtroende men frågan är om Eslövs ska greppa tag om sista ”hoppet” nu.

marstanu februari 2017 coop 1jpg

Jag tror att ÖHK till slut kommer att vinna ikväll.

****

I damallsvenskan har vi en match ikväll på schemat.

IF Hellton tar emot Skånela IF Handboll.

Det skiljer endast tre poäng lagen emellan.

Hellton har 15 och är precis under toppstrecket. Skånela har 12 poäng och letar vinnarformen för stunden. Lagets försvarsspel har fått en knäpp på näsan om vi jämför med inledningen av säsongen.

Det kan mycket väl bli en spännande match i kväll. Det står viktiga poäng på spel för båda lagen.

Enligt ”snacket som går” ska inom kort Spårvägen presentera ny tränare till klubbens damlag inom kort. Vem blir det?

Någon som vet?

indexjpg

****

Missa inte att gå in på Handbollsbloggen Facebooksida och tippa Sverige mot Norge.

Nu sätter jag punkt.

Långpromenad blir nästa uppdrag!

Handboll är kul!

Robban Z

RZ kepsJPG